Albert Einstein'ın Mustafa Kemal Atatürk'e Yazdığı Mektup!
Dünyanın en başarılı bilim insanlarından Albert Einstein'ın Mustafa Kemal'e yazdığı mektup Atatürk'ün ve ülkemizin değerini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Mustafa Kemal Atatürk, 28 Ekim 1923 tarihinde ertesi gün ilan edeceği cumhuriyet rejimiyle birlikte modern, çağdaş, demokratik ve halkın egemenliğine dayalı bir Türkiye Cumhuriyeti'nin hayalini kurarken her zaman demokratik ve bağımsız bir ülke hedefiyle 29 Ekim 1923 tarihinde cumhuriyeti ilan etmişti.
Mustafa Kemal Atatürk'ün milletin egemenliğine ve demokrasiye dayalı devlet anlayışı tüm dünya genelindeki önemli insanlar tarafından takdirle karşılanmıştır ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan etkilenen önemli insanlardan bir tanesi ise dünyanın önde gelen bilim insanlarından Profesör Albert Einstein'dır.
Albert Einstein, Mustafa Kemal Atatürk'e 17 Eylül 1933 tarihinde gönderdiği mektupla hayranlığını belirtmiş ve Türkiye Cumhuriyeti'nin yasalar gereği Almanya'dan daha özgür ve demokratik bir ülke olduğunu savunarak 40 Alman profesörün ülkemizde çalışma yapması için izin istemiş, bu çalışmaların Türkiye Cumhuriyeti'ne de katkıda bulunacağını ifade etmiştir.
Profesör Alber Einstein'ın Atatürk'e mektubu
"Ekselansları,
OSE Dünya Birliği'nin şeref başkanı olarak, Almanya'dan 40 profesörle doktorun bilimsel ve tıbbi çalışmalarına Türkiye'de devam etmelerine müsaade vermeniz için başvuruda bulunmayı ekselanslarından rica ediyorum. Sözü edilen kişiler , Almanya'da halen yürürlükte olan yasalar nedeni ile mesleklerini icra edememektedirler. Çoğu geniş tecrübe , bilgi ve ilmi liyakat sahibi bulunan bu kişiler , yeni bir ülkede yaşadıkları takdirde son derece faydalı olacaklarını ispat edebilirler.
Ekselanslarından ülkenizde yerleşmeleri ve çalışmalarına devam etmeleri için izin vermeniz konusunda başvuruda bulunduğumuz tecrübe sahibi uzman ve seçkin akademisyen olan bu 40 kişi , birliğimize yapılan çok sayıda müracaat arasından seçilmişlerdir. Bu ilim adamları , hükümetinizin talimatları doğrultusunda kurumlarınızın herhangi birinde bir yıl boyunca hiçbir karşılık beklemeden çalışmayı arzu etmektedirler.
Bu başvuruya destek vermek maksadıyla , hükümetinizin talebi kabul etmesi halinde sadece yüksek seviyede bir insani faaliyette bulunmuş olmakla kalmayacağı, bunun ülkenize de ayrıca kazanç getireceği ümidimi ifade etmek cüretini buluyorum.
Ekselanslarının sadık hizmetkarı olmaktan şeref duyan
Prof. Albert Einstein"
Post a Comment